Pages

29 Mayıs 2010 Cumartesi

Dikkat Uzun Araç…

Uzun demek az bile kalacak sanırım bu yelkenliler için. Geçtiğimiz ay Sky Life’ ta haberini okuduğumdan beri sabırsızlıkla bekliyordum gelmelerini. Sonunda İstanbul’ dalar…

16 ülkenin 23 donanma yelkenlisi ile katıldığı ve 53 yıldır organize edilen ”Tall Ships / Boylu Soylu Yelkenliler“ yarışının rotası bu sene ilk defa Türk Karasularından geçiyor. Hiç şüphesiz “İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti” projesinin etkisi olmuş bu etkinlikte.

10 – 15 katlı bina yüksekliğine ulaşan boylarıyla görkemli bir şekilde Karaköy Rıhtım’ da demirlemiş gemileri gezebilmeniz de mümkün. Kapasiteleri gereği içlerine girebilmek için biraz sırada beklemeniz gerekebiliyor. Karada da karnaval havasında, yelkenli mürettebatının yaptığı şovlar, danslar ve müzikler devam ettiğinden bekleme esnasında canınızın sıkılmayacağını söyleyebilirim. Yelkenlilerin içlerinde her birinin tarihi hakkında tanıtıcı bilgiler toplayabilir; mürettebatla kısa sohbetler edebilirsiniz.


Güneşten kömür haline gelmiş mürettebat oldukça sıcakkanlı; zaten sürekli aranızda dolaşıp sizi ağırlamanın mutluluğunu nazik bir şekilde belli ediyorlar. Yelkenlilerin teknik detayları da girişindeki iskelesinde bulunan tabelalarında belirtilmiş. Bazı yelkenliler de düzenlenen özel partilere davetiyesiz giriş yapamıyor, fakat tekne içinde gerçekleşen şovları karadan da izleyebiliyorsunuz.


İstanbul’ un fethinin 557. yılına denk gelmesi ile daha da anlam kazanan bu görsel şölen; eminim izleyenlerin aklından vakti zamanında karadan götürülen gemileri geçirmelerini sağlamıştır. Bir yandan da tam bu noktada içimi buran bir eksiklik hissettim: üç tarafı denizlerle çevrili, denizcilik tarihinin kitaplara sığmadığı ülkemizde özellikle de Osmanlı izlerini bulabileceğimiz bir devasa yelkenli görmek istedim bu seçkin filonun içinde. Maalesef yoktu, onun yerine yarışta da yerini alan Cumhuriyet tarihimizin ilk yelkenli gemisi olan Sts / Bodrum bizi temsil ediyordu. Tarz olarak modern tip yelkenli imajı olsa da; en azından bizden de bir temsilci olması sevindiriciydi.


27–30 Mayıs tarihleri arasında süren etkinliğin yarın son günü. Gezi alanına giriş için Tophane Nargile Cafeler tarafından ya da Karaköy Deniz iskelesi tarafından girebileceğiniz ücretsiz giriş kapıları mevcut. Tekneleri gezi saatleri her tekneye göre değişiyor. Genelde 17.oo - 18.oo a kadar süren gezi saatleri son gün 14.00 gibi bitmiş olacak. Saat 15.00 da demir alacak tekneler Kalamış üzerinden Adalar’ a doğru yönelecek. Gezme fırsatını kaçıranlar, belki bu dev filoyu uzak ufuklara yelken açmış haldeyken seyretmeyi düşünebilirler. Şahsen ben o anı da görmek istediğimden Caddebostan sahilde çimlerin üzerinde, elimde fotoğraf makinem ile bekliyor olacağım…


29.05.2010


ilhan ÖREN


0 yorum:

Yorum Gönder

Söyle,söyle; çekinme...