Pages

5 Haziran 2010 Cumartesi

Ballı Ballı Kayalar

Yaklaşık 10 senedir yolunu tuttuğum, İstanbul’un “Tırmanış Bahçesi” olarak da bilinen Ballıklayalar'da bu seneki tırmanış sezonumuzu açmak bu güne kısmetmiş.

Sabah erken saatlerde servis ile yola çıkarak vardık kanyona. Gün boyu keyifli sohbetler eşliğinde bol bol geleneksel ve spor tırmanışlar gerçekleştirerek antrenmanımızı noktaladıktan sonra yorgun, fakat mutlu bünyeler ile döndük kürkçü dükkanına.

Kısaca Bu Günüyle Ballıkayalar:

Ballıklayalar Kanyonu İstanbul’ a yaklaşık 1 saat uzaklıkta Gebze’ye bağlı Tavşanlı köyünde yer alan bir Tabiat Parkı. Tırmanış, Trekking, Kampçılık gibi doğa aktivitelerini gerçekleştirmek istediğinizde yolunuz Ballıkayalar’a düşebilir.

Kaya tırmanışı ile ilgilenenlerdenseniz her çeşit zorluk derecesine göre sınıflandırılmış tırmanış rotaları mevcut. Seviyenize göre, spor, geleneksel, lider, tope rope ya da boulder stillerini uygulayabilirsiniz. Bu tırmanış stillerini bilmeyip merak edenler için biraz daha detay verilebilir:

Spor Tırmanış: Kaya üzerinde yükselirken kullanmanız için rotanın uzunluğuna göre belirli noktalara önceden sabit bir şekilde yerleştirilmiş bold adı verilen halka şeklinde kulakçıklar bulunmaktadır. Tırmanış esnasında bunları kullanarak lider ya da tope rope çıkış yapabiliriniz.

Geleneksel Tırmanış: Kaya üzerinde önceden sabitlenmiş herhangi bir ekipmanın bulunmadığı aletli tırmanış stilidir. Tırmanıcı üzerinde taşıdığı aletleri kaya üzerindeki çatlaklara yerleştirerek emniyet almaktadır.

Lider Tırmanış: Spor tırmanışta tırmanış ipinin tırmanıcı tarafından yukarıya taşındığı, ara istasyon noktası olarak boldların kullanıldığı ve olası bir düşme durumunda bir alttaki bolda kadar düşme payının olduğu stildir.

Tope Rope: Spor tırmanışta tırmanış ipinin direkt olarak en üstteki emniyet hattından geçip gelmesi doğrultusunda gerçekleştirilen tırmanıştır. Emniyetçi tırmanan kişinin ip boşunu sürekli aldığından düşüş payı yoktur. Tırmanıcı olası bir düşme durumunda bunduğu noktada asılı kalmaktadır.

Boulder: Temel antrenman stili olarak yapılan ve “Kısa Kaya” olarak da bilinen bu tırmanış çeşidi ipsiz olarak, yatay düzlemde ve maksimum 2 metre yüksekliğe çıkılarak gerçekleştirilmektedir.

Tırmanış dışında kanyon ve çevresinde bulunan trekking rotalarında yeşillikler içerisinde keyifli yürüyüşler yapabilirsiniz. Bu rotalara harita ya da bilirkişi eşliğinde girmekte yarar var. Fotoğraf makineniz de yanınızdaysa harika kareler yakalayabilirsiniz.

Kanyonu gezerken çalılıkların arasından gelen seslere kulak verecek olursanız, doğal ortamlarında çeşitli hayvanları görmeniz de mümkün. Unutulmaması gereken önemli nokta ise; sizin onlara misafir olduğunuzu unutmamak olacaktır hiç şüphesiz.

Yeri gelmişken söylemek lazım: Keşke sadece Tabiat Parkı olarak doğa tutkunları kişilerin geldiği bir yer olsaydı Ballıkayalar. Maalesef “bilinçsiz bir şekilde her sene artan mangalcı kitlenin çevrede bıraktıkları çöpler, kırık bira şişeleri ve doğaya verilen tahribat gözden kaçacak gibi değil. Çevredeki fabrikaların doğa üzerindeki etkisinin, park içerisinde günden güne artan tesisleşmenin ve İstanbul’dan gelen burjuva kesiminin hızlıca ilerlettiği villa yapımlarının ilerleyen yıllarda Tabiat parkının çehresini daha fazla değiştirmemesi ümidi ile…

5 Haziran 2010 / İlhan ÖREN

0 yorum:

Yorum Gönder

Söyle,söyle; çekinme...